Historiek

De ontmoetingsplaats in hartje Mechelen

Brasserie & Restaurant de Met Mechelen

Met uitzicht op de Sint-Romboutstoren en gelegen op de Grote Markt is Brasserie De Met Mechelen de ontmoetingsplaats in hartje Mechelen. De bijzonder gezellige brasserie biedt van maandag tot zaterdag, naast een uitgebreide keuze uit wat de Belgische brouwers te bieden hebben, ook een verrassend ruime brasseriekaart met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Op het balkon van dit schitterend historisch gebouw "In de Swaen" stond in 1510 de tienjarige erfprins, later Keizer Karel, te kijken naar een hertenjacht speciaal voor hem georganiseerd. Hiervoor was de grote markt omgetoverd tot een woud. Enkele jaren later werd hij gekroond tot Keizer Karel.
De keuze van de prins voor dit gasthof laat vermoeden dat het al langer bekend was. Het pand zou heel lang een belangrijke herberg blijven, ook al kende de uitbaters wel eens donkere dagen.

In 1818 werd het oorspronkelijke gebouw afgebroken en herbouwd. Het stadsbestuur gaf toen premies voor afbraak van houten huizen en vervanging door stenen constructies.
In 1918 gaf de toenmalige eigenaar de opdracht het gasthof om te bouwen tot de meest prestigieuze zaal van de hele stad.
De zaal "Royal", concert-dancing, was de grootste van de grote markt en werd een enorm succes met bals, banketten, filmvoorstellingen, cabaret en toneel.

Eind de jaren veertig speelde in de "Royal Club" geregeld de band van Francis Bay.
Nog later werd het pand natuurlijk het biljartcafé van Raymond Ceulemans om na enkele jaren omgetoverd te worden tot Brasserie Royal.
In Maart 2004 werd de Brasserie een zuster van het befaamde "De Met" Vilvoorde en vanzelfsprekend werd ook de naam in Mechelen omgetoverd tot "de Met Mechelen".